Sista anhalt - Långholmen


  • Bockholmarna - Långholmen
  • N 57º 59.524' E 011º 31.055'
  • 6M. Tog ca 2h, men vi fick gå för motor större delen då vi hade rak motvind.
  • Molnigt hela dagen med uppehåll. Ca. 10m/s
  • Ulrik, Fia, Isa och Mistie
Jaha... Då var snart den här semestern slut. I morse fick vi höra av våra grannar att hård kuling är att vänta på fredag, med vindbyar i stormstyrka. Vår tanke var att runda Orust för att sedan börja segla hemåt, men då vi båda börjar jobba på måndag så har vi absolut inte tid att ligga inblåsta i en hamn någonstans. Nej, vi beslutade oss istället för att testa en ny naturhamn på väg hemåt istället. Då natten ska bjuda på ostliga vindar, och ganska starka sådana, så fick vi leta lite för att hitta nån lämpligt. Vårt första alternativ blev Långholmen strax utanför Skärhamn. Skulle det vara fullt, så kunde vi fortsätta söderut till Marstrand.

Idag var det omvänd ordning på båten. Fia av alla människor tog lite sovmorgon! Hon har åkt på en ihärdig huvudvärk som sitter precis bakom ena ögat. Tredje dagen i rad, så det börjar tära lite på energin.

När sjusovaren äntligen kommit ur sängen tog vi det lugnt och käkade frukost. Passade också på att koka lite kaffe till dagens segling. Det är riktigt gott att kunna ta en kopp när det är ruggigt och kallt på havet!

Seglingen började bra. Vi seglade västerut från Stigfjorden och hade sydvästliga vindar. Vi fick bra med fart, men så fort vi skulle runda Björholmen blev det rak motvind och ingen chans att slå då det är så trångt. På med motorn! Sedan kunde vi segla några hundra meter till, men när vi började närma oss passagen som går genom Kyrkesund så var det bara att slå på motorn igen. Vi har aldrig sett någon kryssa genom där, och vi tänker då inte bli de första!
Vädret har varit ok hela dagen. Ingen sol, men inte heller regn!



När vi kom fram till Långholmen så låg där tre båtar på bredd. Men ingen mer! Det måste vara den mest perfekta natthamnen för nattens ostliga vindar, men ändå inte fler båtar?! Vi gled sakta in och la oss långsides bakom en annan segelbåt (som för övrigt hade två stora, feta motorbåtar utanför sig). Kanon! Visserligen lite småkrångligt att ta sig upp på berget, men perfekt lä för natten!



Vi gav oss av på en promenad med fiskespöet i högsta hugg! Ulrik blev helt lyrisk över en spindel han hittade. Ser ni att den håller på att äta upp en spindel?!



När Ulrik försökte ta sitt obligatoriska lägesfoto för vår egna lilla hamnguide, så råkade en konstig filur hamna framför kameran. Undrar vad hon håller på med?



Dagens fynd; en halv boj av något slag?



Ytterligare fynd; är det någon som fösöker samla ihop skor till familjen?



Vi hittade en mysig liten "sjö" uppe på berget där Ulrik tänkte försöka fiska kvällens middag.




Det blev, som ni kanske förstår, ingen fisk. Som plåster på såren så bakade vi Brownies istället! Mums!



Innan middagen gav sig Fia ut på Kråkbärsjakt! Hon hittade några svarta bär på en grön buskaktig växt. Hm... Undrar om det går att äta? Ulrik sa att det går, men vågar man lita på honom. Fia skickade iväg ett sms till Elisabeth (norskor är väl grymma på allt vad bär heter?) och fick bekräftat att hon trodde det var kråkbär och att de är goda att göra saft på. Hmm... Vi dricker visserligen inte saft, men va sjutton! Inte kan man låta ätbara bär sitta där på berget och bli dåliga? Nej, Fia tog en bytta i handen och gav sig iväg. Lättare sagt än gjort! Förmodligen äter får kråkbär, för överallt där man kunde gå var bären borta (ja, det finns alltså får på ön). Enda ställena där det fanns bär kvar var på bergssluttningar där får inte kan gå. Fia tog ett snabbt beslut; ja, det är värt att riskera livet för 3dl kråkbär som hon inte ens vet vad hon ska göra med. Det var ena spagatställningen efter den andra. Usch, så mycket spindlar och insekter det finns på öarna! Men kråkbär, det fick hon minsann!

Ja, kvällen har inte bjudit på så mycket mer... Isa och Mistie har suttit uppe på båten hela kvällen och spanat in grannarna som frossat i räkor. Isa fick span på Måsart, men han höll sig på behörigt avstånd.



Imorn far vi hem. Ska sätta oss och räkna på hur lång tid det kommer ta, men vi räknar med minst 6 timmar. Det verkar som att vi kan ha någorlunda tur med vindarna, så vi slipper gå för motor. Det blir ju så mycket trevligare då!

God natt och sov gott, för det ska i alla fall vi göra!



Kommentarer
Postat av: Anonym

Ulrik ser oförskämt renrakad ut. Det anstår väl inte en beseglad äventyrare?! :-)

2009-07-30 @ 21:36:47
Postat av: Josefina

Attans! Vi har blivit avslöjade! Vi har gjort allt för att få det att framstå som att vi är på havet hela tiden, men så gjorde Ulrik ett enda misstag som upptäcktes av en anonym läsare... :-)

2009-07-30 @ 22:03:48

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0