Sjövild Maxi 68 slet sig från fångenskap


"Vissa har tur, andra otur, några har bara en jävla tur i oturen!
"
(Josefina Larsson, 2009)

Shit va det har blåst idag!
Efter frukost gav vi oss ut på kantarelljakt, och när vi satt där två meter ifrån varandra i skogen omringad av det härliga guldet, så var vi tvugna att skrika till varandra för att höra. Några liter kantareller blev dagens fångst.

Under eftermiddagen bestämde vi oss för att åka ner till båten. Dels för att kolla till den i stormvindarna, och dels för att hämta lite prylar. Vi lånade Bernts bil och körde ner till Mjölkeviken. Så här löd konversationen när vi klev ur bilen:

Fia - Vår båt ligger inte där ute!
Ulrik - Jo, det gör den.
Fia - Nej den ligger inte där ute!
Ulrik - Säg inte så. Jag blir ju orolig!

Vi började båda titta oss omkring i viken. Alla tänkbara händelser spelades upp i huvudet. Om båten har lossnat så har vinden drivit båten rakt mot kliipporna. Eller ännu värre, rakt mot alla andra båtar!

Fia - Men, vår mast ligger ju utanför alla andra båtar!!!

Vi rusade ut till båten och upptäckte att de starka vindarna hade gjort att bryggan inte orkade hålla kvar båten. Både flytbom och en del av bryggan hade slitits loss och hängt med båten ut. Vi hade världens j*vla tur i oturen! En tamp som satt fast i båten och i flytbomen hade fastnat i en annan flytbom, och det var tack vare den tampen som vår båt fortfarande fanns kvar i närheten bryggan.
På bilden ser ni en bräda sticka upp förut framför båten (en del av bryggan) och så löper flytbomen bak mot aktern.



Vi fick fram några tampar som vi kunde fästa i kvarvarande flytbom och i ringar på bryggan och berget. Skulle flytbomen lossna, så ville vi inte att båten skulle åka iväg. Stressade och pressade över situationen funderade vi på hur vi skulle göra. Fias kusin Jocke har precis fått en ny båtplats som han inte kommer använda de närmaste dagarna, men frågan var om vi skulle klara av att köra in båten dit. Vår lilla motor på 6hk är inte den bästa, och vinder suger tag i båten som ett papper. Som tur var så var ju båtplatsen bredvid ledig, så vi kom fram till att försöka få in den där.

Snabbt insåg vi att vi inte skulle klara av det själva. Fia försökte få tag på Bernt, som inte svarade på någon utav telefonerna. Han var upptagen med att sätta upp staket. Då försökte vi med Jocke, men inget svar där. Sven nästa, men han var på väg till Uddevalla för att hämta sin käresta. Attans! Fia tog bilnycklarna och slängde sig i bilen och åkte hem till Bernt.

Under tiden Fia var borta så kom en kille ut på bryggan och såg att nåt inte stod riktigt rätt till. Han frågade Ulrik om han behövde lite hjälp, och ja, det vore ju himla trevligt!

När Fia och Bernt kom ner till Mjölkeviken så hade Ulrik och den hjälpande killen börjat fästa upp några tampar. Vi fick fäst upp båten på lite olika ställen, och en tamp om flytbomen så vi kunde få upp den. Sen var det bara att ta fram kniven och kapa tampen som höll fast flytbomen i båten. Det var det enda som höll oss kvar, så vi var lite nervösa när tampen snittades av den vassa knivudden. Tre snitt senare var båten loss. Fia slet hårt för att få in flytbomen mot bryggan. Hjälpsamma killen höll kvar båten i en lång tamp. Bernt stod ute på grannbåten och tryckte isär båtarna från varandra. Vi fick bort flytbomen med dess farliga brädor med spik som stack ut. Bernt och hjälpsamma killen drog in båten medan Fia lotsade den rätt på babord sida. Till slut fick vi den på plats, och många tampar kors och tvärs senare låg hon så ok som det gick. Då vår båt ligger längst ut på bryggan, med vinden mot styrbord sida, så slog det ordentligt i båt och brygga.

Vi tog ett gemensamt krafttag för att få upp flytbomen på berget. När den låg säkert gav vi oss av hem för att få i oss lite mat och hämta diverse verktyg för att laga bryggan.



Så här fint såg det ut efter att vår båt slitit sig från bryggan. Man ser tydligt att bryggan förr eller senare skulle ge vika, då skruvarna bara slitits rakt ut ut trät.



Vi fick höra av den hjälpsamme killen att hans båtgranne längre in på bryggan hade råkat ut för samma sak. Båten hade slitit sönder bryggan även där. I ärlighetens namn borde hela bryggan byggas om. Brädorna är ruttna, och spiken som de använt håller inte kvar brädorna. Många brädor är dessutom lösa. Bara en tidsfråga innan samma sak händer igen...

Snickarna Ulrik och Bernt fixar till bryggan. Nu är den starkade än den någonsin varit. Åtminstone den yttersta platsen som vi fixade till!



Nu ska vi försöka sova gott inatt. Imorn ska vi tillbaka till Mjölkeviken och sätta flytbomen på plats. Vi hade tänkt ge oss iväg imorn, men då det ska blåsa starka vindar även under morgondagen, så blir vi nog kvar på Tjörn åtminstone ett dygn till. Det är en otrolig lyx att kunna variera semestern med segling, fiske, bär- och svampplockning, kulturella nöjen och lite trädgårdsarbete. Inte många som har de möjligheterna!




Kommentarer
Postat av: Inger

Vilken dj...a tur ni hade!!!!!!!

2009-07-22 @ 00:27:14

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0